четвъртък, 19 март 2015 г.

Българската кома


Франкфурт гори, запален от справедливото недоволство на гражданите си!Причината е похарчените милиард и триста милиона за нова сграда на ЕЦБ( Европейска Централна Банка).
Основни инициатори на протестите е международното движение Blockupy. Подгрупа на Blockupy е движението Окупирай Уолстрийт, което през 2011 и 2012 г. беше доста активно в протестите, срещу банките и финансовите организации. Blockupy този път протестира, срещу ЕЦБ, защото я счита съвсем основателно, за оръдие в ръцете на МВФ.
Въпреки високият им стандарт германските граждани не остават безразлични, към кражбите на световните банкови организации, които стоят в основата на всички световни финансови кризи. Именно банките са причина за все по-нарастващата бедност във всички  държави по света.
Всичко това, за един милиард евро! У нас управляващата коалиция от ГЕРБ, ДПС( управляващи в сянка), РБ( твърди неолиберали), ПФ и АБВ си позволи да изтегли дълг, в размер 16 милиарда лева, без дори да обясни, за какво точно го тегли. Ако някой си е мислил че изтегленият кредит, който ние ще връщаме, ще се похарчи за подобряване на нашите доходи, значи се е заблудил.Причината е че дългът ще обслужи банките и закупуването на 30 годишни американски самолети, които вместо за скрап, американците ще ни продадат за няколко милиарда.
Германците протестират справедливо, срещу привилегиите на банкерите и неразумното харчене на пари, а ние спокойно приемаме  16 милиарда, които ще връщаме, въпреки че няма да ги похарчим за свои нужди.
Разликата в реакцията определя и разликата в стандарта на живот.  Когато се бориш за своите интереси и наказваш политиците, които по дефиниция трябва да те представляват, но не го правят. получаваш по-висока заплата, по-висока пенсия и цивилизована държава. когато мълчаливо търпиш и приемаш поредното ограбване,за твоя сметка, получаваш нагли политици.Ако си мислите, че не може да стане по-зле, грешите! Колкото повече мълчим и търпим, толкова повече ще ни дискриминират, крадат и експлоатират.
Защото, точно политиката определя нашият бит и реалност. Политиката определя нашите доходи и начин на живот, Когато го осъзнаем и започнем да изискваме. Тогава ще започнем и да получаваме!

Но нека да се съсредоточим, върху Европа. Политиката на съкращения и финансова дисциплина, рекламирана от неолибералите, през последните години, доказа недвусмислено, че не работи. всъщност резултатът беше, че богатите станаха по-богати, а бедните о-бедни.
Все повече световни икономисти се обявяват против неолибералната философия. Разбира се, това се случва по света, но у нас всички "десни" политици, подкрепяни от слугинажните ни медии, продължават упорито да повтарят неолибералните догми. Нека да припомним две от тях
Плосък данък!
В превод това означава, богатите да плащат малко, а бедните много. Защото ДДС се плаща от нас, като крайни потребители, а собствениците на фирми си го възстановяват.Широко рекламираният растеж в следствие на ниският плосък данък( 10%) у нас, така и не се случи. От въвеждането на плоският данък единственото, което нарасна е бюджетният дефицит.Въпреки това, нито едно българско правителство не посмя да въведе прогресивният данък. Защото, това ще намали печалбите на банкерите и едрият бизнес, чиито интереси, всъщност защитават нашите политици.Вместо това, политиците увеличават размера на преките данъци и измислят нови.Разбира се, за наша сметка!
Финансовата стабилност .
В превод, да замразим заплати и пенсии, но не и печалбите ба банките и корпорациите.Трябва да знаете, че всеки път, когато някой политик ви заговори за фискална и финансова дисциплина, той има предвид именно това. Нови данъци и замразени доходи!
Истината е, че похарчените за по-високи заплати и пенсии пари водят до по-високо потребление и разбира се до по-добър живот. Но, това означава прогресивен данък, за богаташите. И по-малки печалби, за тях!

Няма коментари:

Публикуване на коментар