четвъртък, 19 март 2015 г.

По-добре да закрием университетите







Златин Златев е най-новото българско попълнение като докторант по гражданско право на Кеймбридж от тази година. Успех, който постига, след като Софийският университет го къса три пъти на изпита за докторант. Преди да стигне до Кеймбридж, Златин, който има диплома за магистър от СУ, е посъветван да получи такава от по-престижно място, за да има достъп до залите на вуза. И той завършва магистратура в Quееn Mery Universiti of London (вузът е трети по рейтинг). Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.
Преди дни той написал в е-мейл до бившите си преподаватели: "Искам да благодаря на всички затова, че ме амбицирахте да си търся докторантура другаде. Трябва да знаете, че заради такива хора като вас България (и правната наука) са на такова ниво! Дано все пак ви е останала някаква съвест, за да може да си дадете сметка за това",
В отговор получава следното писмо от е-мейл с адреса на проф. Русчев: "Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не й се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото".
Има ли нужда от коментар, реакцията на нашите“научни светила“.
Всъщност има. Защото подобна наглост на българските „преподаватели“ е показателна за начина на мислене в академичните ни среди, който не се отличава от начина на мислене на политиците ни. Наглата арогантност на университетските ни преподаватели, чиито представи за преподаване приключват с четене на лекции и от техните грижливо скалъпени, разбирайте откраднати учебници от западни преподаватели. В епохата на глобализация, когато можете да присъствате виртуално на лекции, на най-големите научни светила в света, нашите професори по заслуги се изживяват като представители на последната научна инстанция.
По-добре да закрием университетите и да учим, чрез интернет.Първо, защото ще научим повече и от най-добрите в дадената област.Второ, ще спестим пари, които даваме на сервилни пенсионирани псевдоучени получили научните си степени, чрез целуване на задници и заслуги към партията-майка. Трето, ще прекратим абсурдната реалност, в която завършили висше образование, не могат да пишат и говорят правилно. Ще прекратим практиката разни кифли и синчета на новобогаташи с дипломи, които не знаят дори къде се намира учебното заведение, чиято диплома притежават. Справка Пеевски!
Защо са ни университети, които отдавна не са такива. Не е ли по-добре да ги закрием. Така, поне няма да се заблуждаваме, че имаме висше образование.
Защото, отдавна нямаме…

Няма коментари:

Публикуване на коментар