неделя, 2 август 2015 г.

Здравеубиване






Едва ли, този разказ се нуждае от тълкуване.Още по-малко от коментар. Защото подобни случки оставят всеки нормален човек, който не е загубил емпатичните си възприятия, без думи!
"Преди около седмица заварих приятелка у тях в много тежко състояние.На същият ден е била на изследвания с препоръка от личният лекар веднага да бъде приета в болница,защото белият дроб и е бил с 80 процента увреждане,а незабавната помощ буквално ще и спаси живота.Отива в болницата,но не си открива личната карта,и я връщат в състояние в което дори едвам ходи ,и няма сили да говори.Открива картата след два дни,през които прави още един опит с молби да я приемат,но отново отказват.Когато я приемат вече с лична карта вече е късно,и днес ще погребваме Адриана.Тя нямаше тридесет години.Става дума за болницата в Сливен,където започвам собствено разследване,и на виновните за това няма да се прилагат закони,а лично ще им еба путката майна,ще им нарежа личните карти,и ще ги пратя да си лекуват счупванията"
Имам само няколко въпроса. Това ли е ,ценностната система, към която се стремим? И кога забравихме, какво е човечност? През последните двадесет и шест години, упорито ни се повтаря, как вървим бодро, към изграждането на едно демократично общество. Как, свободни от тоталитарната система, ще опознаем истинската демокрация. Хубаво, ама искам някой "демократ"да ми обясни, какво демократично има в едно общество, в което те оставят да умреш, ако нямаш пари, или документ за самоличност. Кой и кога е решил, че спасяването на един живот, трябва да се заплаща. Защо, въобще се говори за пари, когато става въпрос за здраве. Защо, това се приема от нас, за нещо нормално! Живеем в свят, в който издръжката на една армия е за сметка на нейните граждани, но издръжката на здравето е за сметка на самите граждани. Оръжията, по-ценни от живота! Така, било "на Запад"! Обикновено, това е стандартният отговор, който получаваме, за всички абсурдни правила, които приехме, през прословутият "Преход". Докога ще повтаряме грешките на другите общества. Приемайки ги, като единствена алтернатива. За какво"здравеопазване" говорим, щом този който няма пари е заставен да умре.Това е здравеубиване! Узаконено , подпечатано с нашата кръв и мълчаливо съгласие. Защото извън, всички напудрени, демагогски приказки, точно така стоят нещата. Имаме пари, за да налеем милиарди в банки, от който болшинството от хората само страдат, но нямаме пари,за да обезпечим лечението на всеки един член, на нашето общество.
Кога станахме, по-жестоки от животните! Кога, престанахме, да бъдем хора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар