неделя, 2 август 2015 г.

Гласуваш за една тиква. Получаваш три!






Гласуваш за една тиква. Получаваш три! Разбира се, тривиалното оправдание е, че всичко се прави в името на националната сигурност и стабилност. Нито дума, че това е дебелашки начин да излъжеш своите избиратели. Трябва да се приеме закон, според който всяко коалиране, след изборите да става, след допитване до избирателите на референдум. Това е демокрация! Всичко друго, без значение как е представено е подмяна на волята на хората. Не може, да твърдиш че няма да се коалираш с партията Х, преди изборите, а след тях, това да е първото нещо което правиш. Този театър се играе с забележителна последователност, през последните двадесет и шест години.
Ето, защо трябва да има някакъв закон който да регламентира предизборните бълвочи, които политиците необезпокоявано ръсят. Всъщност, законодателството ни има сериозна нужда от поправки. Цялата логика, на която трябва да се градят законите свързани с политическата класа, трябва да бъде подчинена на отношенията работодател- служител. Защото, според не спазваната от никой Конституция, ние сме работодател, а политиците наши служители. Но за да стане това на практика, трябва да има подходящо законодателство, регламентиращо тези отношения. Иначе си оставаме в сферата на добрите пожелания. А, резултатът всички го виждаме и изпитваме на собствен гръб. Подобна инициатива трябва да тръгне от нас, защото е ясно, че политиците сами няма да си направят харакири, порязващо сладките им привилегии. Вместо да умуваме, какви социални системи да измисляме, просто трябва да ограничим политическата власт, прехвърляйки част от нея, върху нас. Нали, по-дяволите ние сме суверена. Подобна стъпка, бързо ще ограничи всички злоупотреби и своеволия, сред управляващите. Всичко в законодателството, засягащо политическата върхушка трябва да е подчинено на тази логика. Време е да се отърсим от илюзията, че ще дойде някой политик с висок морал, който ще ни подведе, към светли бъднини! Проблемът в тази система не е личностен. Проблемът в политическата система е в нейното структуриране и не-носене на отговорност. Индивидуална отговорност. Няма нужда да откриваме топлата вода. Корупция и злоупотреби се получават, когато една власт е съчетана с безнаказаност, гарантирана от законодателството. Ако не променим правилата, ще се сблъскваме със същите проблеми, отново и отново.
Така че, трябва референдум по тези проблеми. Всички останали въпроси, като мажоритарен вот, задължително гласуване, намаляване броя на депутатите и прочие дребни фрагменти, не решават основните дефекти на сегашната система. Те са следствие, а не първопричина. Нека, да не лекуваме симптомите а да се захванем с болестта.
  







Няма коментари:

Публикуване на коментар